Kop&Pui

Kop&Pui: een kunstproject in De Baarsjes

Kunstproject van Baukje Duin met ondernemers van de Jan Evertsenstraat en omstreken

Toen ik in 2018 met het project KOP & PUI begon, had ik als doel om alle ondernemers in en rond de Jan Evertsenstraat te schilderen en ‘hun kop’ in de pui te hangen. Hier kwam veel bij kijken: contact maken met en het vertrouwen winnen van de ondernemers, het schilderen op locatie (in werkruimten en winkels) en het exposeren van de kunstwerken in de puien van de winkels.

Dit project is ontstaan vanuit de behoefte om mijn kunst te verbinden met de mensen in mijn directe omgeving. Daar komt ook de naam vandaan: de koppen van de ondernemers die in de pui hangen, op straat te zien voor passanten en bewoners. Als mensen mij zagen schilderen in de publieke ruimte, wekte dat nieuwsgierigheid op en leidde vaak tot een gesprek. Het project bracht dan letterlijk een dialoog over kunst op gang.

Voor de portretten gebruikte ik aquarelverf op papier, wat me in staat stelde om snel en relatief makkelijk op locatie te schilderen. Uiteindelijk heb ik 158 ondernemers zo ver gekregen voor me te zitten.

Ik nodigde de ondernemers uit om een half uur voor mij te zitten en maakte contact in een gesprek maar ook via het beeld. Op dat moment ontstond er iets, dat elke keer weer anders was. Dat moment, heb ik geprobeerd vast te leggen in een portret. Ik had daar kort de tijd voor en naast concentratie was het ook belangrijk, dat ik op dat moment open stond voor de ander.

Bij aquarel kun je moeilijk ingrijpen; het moet in één keer staan. Je kan niet makkelijk corrigeren, wat me dwong om het toeval toe te laten in de ontmoetingen. Iedere keer verliep het anders; ik had er niet altijd volledige controle over. Dit maakte de schildersessies altijd spannend. Ik probeerde het moment vast te leggen in een impressie en niet per se een gelijkenis te treffen.

Een belangrijk onderdeel van het project was de Kop & Pui krant. Deze hebben we in een oplage van 5000 exemplaren gedrukt en ten tijde van de expositie in de buurt verspreid. De krant bevat naast redactionele stukken over het project en de buurt, een bijlage waarin alle 157 portretten integraal, met bijschrift, staan afgebeeld.

Lees hier de krant en de bijlage.

Hieronder een selectie van de posters met de portretten uit het project Kop&Pui.